Bronce frieseren

Ved ankomsten til stutteriet bliver du mødt af vores absolutte stolthed, - Frieser-hesten i bronze udført af den Hollandske kunstner Hans Jouta. Skulpturen viser en Frieser når den er smukkest, nemlig i frit løb, og skal symbolisere vores vision om, at give hesten sin maksimale frihed, - i et kontrolleret samvær med mennesket.

”Het Friespaard” betyder Frieserhesten på hollandsk, og da skulpturen ikke ligner én bestemt frieser, kalder vi den til dagligt blot ”Friespaard”.

Skulpturen er konstrueret over et stålrørsskelet hvorpå mindre plader af bronze er svejset sammen og formet, og ifølge kunstneren selv er det en helt unik teknik, som han her har betjent sig af. På grund af denne specielle måde at frembringe skulpturen på, fremstår den meget smukt og livagtigt, - som om den rent faktisk bevæger sig. Ikke alene som følge af selve opstillingen, men også som følge af skulpturens specielle overfladestruktur, der skaber illusionen af fremdrift og muskler i bevægelse.

 


 
Hans Jouta skriver selv om Frieser-heste ”at de har en sådan charisma, nærvær og volumen, at hver eneste hest er en skulptur i sig selv”. Han betragter det som en stor ære at have fået denne opgave, ikke mindst fordi han personligt selv føler sig stærkt knyttet til denne hesterace, som han er opvokset med.
 
Hans mål har været ”at skabe en skulptur der inviterer beskueren til et nærmere bekendtskab”, - og vi må i sandhed sige, at det er lykkedes.

Stutteri Stasevang - Tlf. 45 16 24 60 - mail@stasevang.dk